Všechny otázky o investicích zodpovězeny: Jak a do čeho investovat peníze?

Rozhodli jste se, že se také ponoříte do světa investic (protože jste někde slyšeli, že by se to mělo), ale je to pro vás tak trochu španělská vesnice? Pokud vůbec nevíte, jak a kam investovat peníze, právě pro vás je tento článek. Kromě konkrétních postupů do čeho investovat, se dozvíte, proč se vám to může vyplatit nebo jakých chyb se vyvarovat.

Proč investovat

Investice nejsou jen prázdným, všudypřítomným buzzwordem poslední doby. Je to nástroj, který – když je uchopen správně – vás dovede k finanční stabilitě. Pojďme se podívat na 5 konkrétních důvodů, proč se vám vyplatí investovat peníze

  1. Investice zhodnocuje vaše peníze v čase. Vždy se vám vyplatí peníze z dlouhodobého hlediska peníze investovat, než je mít v obálce ve skříni nebo na běžném účtu.
  2. Pokud se rozhodnete investovat do dividendových akcií nebo do nemovitostí, můžete si generovat pravidelný příjem bez aktivní práce.
  3. Pomáhá vám rychleji a efektivněji dosáhnout dlouhodobých cílů, jako je koupě domu, financování vzdělání dětí nebo pohodlný důchod.
  4. Některé investice, jako jsou důchodové účty nebo státní dluhopisy, nabízejí daňové úlevy.
  5. Investování může vést k finanční nezávislosti, což vám umožní žít bez nutnosti práce nebo sloužit jako záložní finanční zdroj v případě neočekávaných událostí.

Říkáte si, že ale nemáte bokem stovky tisíc, které byste teď mohli postrádat? To vůbec nevadí. Od toho tu jsou mikroinvestice.

Mikroinvestice a jejich místo v investičním světě

Jak už název trochu avizuje, mikroinvestice jsou jednoduše investice malých částek (v řádech tisícovek). Proč by právě pro vás mohl být tento typ investice výhodný?

  • Diverzifikace portfolia: I s malými částkami mohou investoři rozložit své investice do různých aktiv, což pomáhá snížit riziko.
  • Vzdělání a zkušenosti: Mikroinvestice umožňují začátečníkům získat zkušenosti a učit se, jak nejlépe investovat, i bez velkého finančního rizika.
  • Automatizace a snadnost: Moderní platformy pro mikroinvestice často nabízejí automatizované investiční nástroje, které usnadňují správu investic.
  • Příležitosti pro růst: I malé investice mohou časem narůstat díky složenému úročení a dalším investičním výhodám.

InvestBay je přesným příkladem. Můžete do vybrané nemovitosti investovat už od 2 500 Kč, a poté si užívat jak pravidelný příjem z pronájmu, tak i zisk z prodeje. Jsme transparentní, vše vysvětlujeme pochopitelným jazykem a jako bonus získáte přímou slevu na ubytování v našich více než 300 apartmánech po celé Evropě! Přečtěte si, jak InvestBay funguje.

Základní principy investování

Jak a kam nejlépe investovat peníze

Investování peněz je komplexní téma, které závisí na mnoha faktorech, jako jsou vaše finanční cíle, tolerance k riziku, časový horizont a aktuální finanční situace. Zde je několik základních kroků, které vám mohou pomoci začít:

  1. Rešerše a základní přehled: Ten se vyplatí mít vždy, zejména pro pochopení, do čeho se vyplatí investovat či do čeho investujete. Pokud se rozhodnete investovat do akcií, investujete do firmy – a tím pádem vaše peníze porostou v případě, že se bude firmě dařit. V případě nemovitostí pak investujete do něčeho, co dlouhodobě vykazuje stabilní růst (dlouhodobě stoupá poptávka, ale ne nabídka). Také bude výhodné se vzdělat v základním investičním slovníčku a naučit se pojmy, jako je ROI (návratnost investice), likvidita či volatilita, a také o nákladech na krátkodobé a dlouhodobé sazby daně z kapitálových výnosů.
  2. Nastavte si osobní finanční plán a stanovte si cíle: Rozhodněte se, proč chcete investovat. Chcete si našetřit na důchod, koupit dům, nebo jen zvýšit svůj majetek? I to vám pomůže určit směr, jak a do čeho investovat.
  3. Zhodnoťte svou finanční situaci: Ujistěte se, že máte dostatečnou rezervu na nečekané výdaje a že jste schopni investovat peníze, které v krátkodobém horizontu nebudete potřebovat.
  4. Určete svou toleranci k riziku: Tolerance k riziku je jinými slovy míra, jak umíte zvládat vaše emoce. Pokud se rozhodnete akceptovat vyšší riziko (a tedy vyšší výnos v čase), znamená to, že vydržíte neprodat váš podíl v případě, že hodnota investic výrazně klesne. Třeba i o 70 %. Je tedy nutné se ujistit, jestli primárně preferujete vyšší výnos za 10 či 20 let (ale je vám víceméně jedno, jak bude vypadat cesta vstříc němu), anebo hlavně nikdy nechcete být v mínusu – to představuje nižší riziko.
  5. Když se rozhodujete, do čeho investovat peníze, téměř vždy se jedná o kompromis, který jste nebo nejste ochotni přijmout. 
  6. Diverzifikujte své investice: Nevkládejte všechny své peníze do jednoho typu investice. Rozložte je mezi různé typy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, investiční nemovitosti a další.
  7. Vyberte si investiční strategii: Existuje mnoho různých strategií, od konzervativních po agresivní. Vyberte si tu, která nejlépe odpovídá vašim cílům a toleranci k riziku.
  8. Neustále se vzdělávejte: Investování je dlouhodobý proces a je důležité se neustále vzdělávat a sledovat trh.
Aktivum

Popis

Výhody Nevýhody

Akcie

Podíl na vlastnictví společnosti, představují část majetku firmy a právo na její zisk. Potenciál vysokého výnosu, růst hodnoty, dividendy. Vysoké riziko, volatilita trhu, možnost ztráty kapitálu.
Dluhopisy Dlužní úpisy vydávané firmami nebo státy s cílem získat kapitál, slibují pravidelný úrok. Stabilní výnos, nižší riziko než akcie, pravidelné úrokové platby. Nižší výnosy, citlivost na úrokové sazby, riziko inflace.
Nemovitosti Investice do fyzických nemovitostí jako jsou investiční byty, domy, kanceláře nebo pozemky. Generování pasivního příjmu, růst hodnoty, fyzické aktivum. Vysoké počáteční investice, nízká likvidita, údržba a správa nemovitosti.
Kryptoměny Digitální měny, které využívají kryptografii pro zabezpečení a decentralizaci. Potenciál velmi vysokých zisků, decentralizace, inovace v technologii. Extrémní volatilita, vysoké riziko, nedostatečná regulace, možnost ztráty celé investice.
P2P půjčky Půjčky poskytované přímo mezi jednotlivci přes online platformy, obvykle s vyšším úrokem. Vysoké úroky, diverzifikace portfolia, přímá investice do půjček. Vyšší riziko nesplacení, méně regulované trhy, nižší likvidita než tradiční investice.

Rozdíly jsou pak také ve stylu investování do aktiva. Můžete:

Příklad konkrétní investiční strategie podle částky

Jak a kam investovat 10 000 Kč

Krok 1: Stanovení cílů a rizikového profilu

  1. Stanovte si cíle: Rozhodněte se, čeho chcete investicí dosáhnout (např. krátkodobé spoření, vzdělávání o investování, budování kapitálu).
  2. Rizikový profil: Určete, jaké riziko jste ochotni podstoupit (konzervativní, vyvážený, agresivní).

Pamatujte, že neexistuje jeden způsob, jak správně investovat peníze. Deset tisíc můžete investovat do jednoho aktiva, nebo pokud chcete maximalizovat výnosy a přitom minimalizovat riziko (a zároveň se na takové investici něco naučit), můžete využít této strategie:

Krok 2: Sestavení diverzifikovaného portfolia

Příklad rozložení portfolia:

  • 40 % – akcie nebo ETF: 4 000 Kč
  • 25 % – podílové fondy: 2 500 Kč
  • 25 % – crowdowning nemovitosti s InvestBay: 2 500 Kč
  • 10 % – kryptoměny: 1 000 Kč

Přestože InvestBay povoluje začít na takto nízké částce, můžete samozřejmě investovat i víc. Díky transparentnosti celé platformy vás jakékoliv obavy velmi rychle opustí.

Krok 3: Realizace investičního plánu

  1. Otevření investičních účtů
    Vyberte si spolehlivou online platformu nebo makléřskou firmu a otevřete si investiční účet. Každé z aktiv má jiné místo / platformu / účet, kde investovat peníze.
  2. Investice do akcií nebo ETF
    Založte si účet u online brokera (např. Degiro, Fio banka).
    Investujte 4 000 Kč do akcií nebo ETF, které sledují široké tržní indexy (např. S&P 500 ETF, MSCI World ETF).
  3. Nákup podílových fondů
    Vyberte podílové fondy spravované renomovanými investičními společnostmi (např. Amundi, Conseq, ČSOB).
    Investujte 2 500 Kč do smíšených nebo akciových podílových fondů.
  4. Crowd-owning
    Zaregistrujte se na InvestBay a ověřte svůj účet.
    Vyberte si nemovitost, která vás zajímá a investujte minimální možný vklad, což je 2 500 Kč.
  5. Kryptoměny
    Otevřete si účet na kryptoměnové burze (např. Binance, Coinbase, Coinmate).
    Investujte 1 000 Kč do stabilnějších kryptoměn jako Bitcoin nebo Ethereum.

Krok 4: Pravidelná údržba a revize portfolia

  1. Sledování výkonnosti: Pravidelně (např. čtvrtletně) kontrolujte výkonnost svého portfolia.
  2. Rebalancování portfolia: Pokud se některé investice výrazně odchýlí od původního plánu, provádějte rebalancování, abyste udrželi požadované rozložení aktiv.

Jestliže se investičním světem tolik zabývat nechcete, s dobře zvoleným produktem už prakticky nemusíte dělat nic – maximálně zkontrolovat, jestli vám peníze na účet odchází.

Pokud vás však svět investic zajímá, určitě využijte plno možností vzdělávání. Mnoho online kurzů a článků je dostupných zdarma, případně využijte konzultace s finančním poradcem nebo investičním specialistou, abyste maximalizovali výnosy a minimalizovali rizika. 

Stejně tak nezapomínejte na uchování prostředků v likvidní rezervě pro případ neočekávaných výdajů (např. na spořicím účtu).

 

Jak a kam investovat 500 000 Kč

Investici menší částky jsme si rozebrali. Pojďme se nyní podívat na strategii pro investici půl milionu, kterou však můžete aplikovat i v případě, že vás zajímá, do čeho investovat 100 000 nebo jak a kam investovat milion. Plno z kroků bude podobných, výrazně se bude lišit zejména portfolio.

Krok 1: Stanovení finančních cílů a rizikového profilu

Stejný jako výše

Krok 2: Sestavení diverzifikovaného portfolia

Vyvážená investiční strategie může vypadat následovně:

  • 25 % akcie: 125 000 Kč
  • 25 % podílové fondy: 125 000 Kč
  • 20 % státní dluhopisy: 100 000 Kč
  • 20 % nemovitosti (nemovitostní fondy nebo crowd-owning): 100 000 Kč
  • 10 % alternativní investice (P2P půjčky, kryptoměny): 50 000 Kč

Krok 3: Realizace investičního plánu

Stejný jako výše

Krok 4: Pravidelná údržba a revize portfolia

Stejný jako výše + přizpůsobujte strategii podle změn ve vašem životě, finančních cílech a tržních podmínkách.

Krok 5: Zajištění proti riziku

  • Pojištění: Zajistěte si vhodné pojištění (životní pojištění, pojištění nemovitostí).
  • Nouzový fond: Uchovávejte část prostředků v likvidní rezervě pro případ nouze (např. na spořicím účtu).

Dvě zásadní rady pro začínající investory

Nečasujte trh

Naše hlavní rada zní: Nečekat a začít. Nečekejte až bude nižší úroková sazba, “až to klesne”, až bude lepší kurz CZK/EUR, až… To platí zejména pro ty, kteří nad investováním uvažují dlouhodobě (10 let a více).

Speciálně u nemovitostí se říká “Nejlepší čas na investici byl před 20 roky. Druhý nejlepší je dnes.” Čím dříve začnete, tím dříve mohou vaše peníze růst, proto zvažte, zda se do světa investic nevydáte co nejdříve.

Snažte se zůstat klidní, když trhy klesají

Finanční trhy jsou trochu jako horská dráha a vzestupů a pádů po cestě zažijete hodně. A jako investor se musíte smířit s tím, že nebudete vědět, kdy, co a na jak dlouho přijde. Samozřejmě, že vidět trhy klesat může být stresující, ale když se to stane, je důležité zůstat klidný. Pokud své investice v pádu prodáte, své ztráty si tím reálně zúročíte.

Pokud zůstanete klidní a odoláte nutkání prodávat, vaše ztráty zůstanou hypotetické – bude to pouze číslo na vašem přístrojovém panelu, takže pokud se trhy odrazí ode dna, může se stát, že hodnota vašich investic vzroste a nakonec z dlouhodobého hlediska dosáhnete zisku.

 

Přečtěte si také náš třídílný rozhovor, který vás uvede do světa investic.

Část 1: Andrew Thompson: Po 27 letech v realitách vím, jak minimalizovat rizika pro investory 

Část 2: Andrew Thompson: Při výběru nemovitosti je klíčová kvalita dat

Část 3: Andrew Thompson: Pozor na největší chybu, které se lidé při investování do nemovitostí dopouštějí 

Ať už vás zajímá, jak výhodně investovat 100 tisíc, 200 tisíc nebo milion, doufáme, že jste v tomto článku nalezli to, pro co jste sem přišli.

Tento článek slouží pouze pro informační účely a nepředstavuje investiční doporučení. Před jakýmkoli investičním rozhodnutím doporučujeme konzultovat se s finančním poradcem. Investování s sebou nese rizika a je důležité důkladně zvážit všechny aspekty před investicí.

Wau, toto je tak super článek, že ho hned musím sdílet. 

Kam investovat s InvestBay?

Royal Marbella Golf Resort 2

Royal Marbella Golf Resort 2

Holiday Village Tatralandia

Holiday Village Tatralandia

Wyndham Residences Golf del Sur Tenerife

Wyndham Residences Golf del Sur Tenerife